Tietoa veneen katsastuksesta. Toiminnassa mukana oleminen ei vaadi veneen katsastamista, se on vapaaehtoista mutta suositeltavaa. Katsastustarra suositellaan liimattavaksi etulasiin.

Huomatkaa peruskatsastus eli runkokatsastus, joka tehdään veneen vielä ollessa maissa. 

Hinnasto tässä.

VaVe ry:n katsastajat

Kari Liuska 040 756 0285

Sami Puttonen 040 442 0840

Juhani Hokkanen 040 521 8866

Petteri Järvinen 040 341 5022, Katsastusvastaava. Liput ja viirit häneltä.

Huviveneiden turvallisuuskatsastustoiminta on veneseurojen harjoittamaa vapaaehtoista veneilyturvallisuustoimintaa. Katsastuksella pyritään varmistamaan, että vene on rakenteiltaan ja varusteiltaan sellaisessa kunnossa, että sitä voidaan turvallisesti käyttää niillä vesialueilla ja niissä olosuhteissa, joihin se on tarkoitettu. Katsastus ei poista aluksen päällikölle kuuluvaa vastuuta siitä, että vene on vesille lähdettäessä sellaisessa kunnossa, että aiottu matka voidaan suorittaa sillä turvallisesti.

Katsastetuille veneille annetaan venetodistus sekä katsastustarra merkiksi suoritetusta katsastuksesta, myös lupa käyttää seuran perälippua. Veneseurojen tukikohtiin pääsy edellyttää katsastettua venettä, ei riitä pelkkä seuran perälippu. Useat vakuutusyhtiöt antavat alennuksia katsastettujen veneiden vakuutusmaksuista. Mahdollisen vahingon tapahduttua vakuutusyhtiö tarkastaa, onko katsastus kunnossa, sillä tämän olet luvannut saadessasi katsastusalennuksen. Vuosikatsastuksen puuttuminen vaikuttaa olennaisesti vahingonkorvauksen määrään.

Veneen katsastaminen seuran ulkopuolisella katsastajalla

Mikäli käytätte jonkun muun seuran katsastajaa tulee veneen omistajan toimittaa katsastusasiapaperit oman seuran katsastajille, jotta vene tulee merkityksi VaVe:n venerekisteriin. Tällöin katsastusmaksut eivät tule oman seuran hyödyksi. Katsastajien koulutus kustannetaan katsastusmaksuilla joten ulkopuolisen katsastajan käyttäminen ei ole toivottavaa.

  • Peruskatsastus
    Peruskatsastus tehdään joka viides vuosi sekä silloin, kun vene on vaihtanut omistajaa. Peruskatsastus on kaksiosainen. Runkokatsastus tehdään veneen ollessa maissa ja katsastuksen loppuosa veneen ollessa purjehdusvalmiina vesillä.
  • Vuosikatsastus
    Vuosikatsastus tehdään joka vuosi veneen ollessa purjehdusvalmiina vesillä.
  • Katsastusluokka C
    Rannikko-ja saaristo olosuhteisiin soveliaat veneet, jotka on suunniteltu kestämään purjehdusalueella normaalina purjehduskautena esiintyvät kohtuulliset sääolosuhteet. Purjehdusalue kattaa Itämeren ja sen lahtien rannikkovedet, sisäjärvet, kanavat ja joet.

Lataa tästä /Katsastusvarusteet.pdf